Helyajánló: Hableány

Egy tetszőleges hely ajánlásakor általában minden lényeges szempontot körbejárunk, ami a whiskyfogyasztás élményéhez hozzájárul, vagy épp levon belőle. Minden szempontot, egyet kivéve, ami viszont alapvető fontosságú: a személyzet. A Hableány esetében minden adott egy kellemes kóstoláshoz, de az élményt mégis a kiszolgálók hozzáértése teszi különlegessé.

12189652_560176567472701_977455994362159692_n.jpg

A Király utca közepén el sem tűnhetne jobban a körülötte szorongó helyek között, és nem tudom, miért oda tértünk be egy fáradt szombat este. A hely kialakítása sem tükröz a puszta odafigyelésen, és a kötelező "felújított-romkocsma" érzeten túl egyebet. Semmi okom nem volt tehát feltételezni, hogy az este, sőt a hét egyik legemlékezetesebb élményét kapom majd meg, egészen addig, amíg az italpulthoz nem értem.

Először csak az tűnt fel, hogy tartanak pár érdekes tételt is. Jobban megvizsgálva a polcot, és konstatálva, hogy a "leggagyibb" példányuk a már megénekelt Jim Beam Signature Craft, éreztem, hogy itt valami különleges történik. Amikor pedig a pultos srác elkezdett beszélni, megkezdődött az este leghosszabb - és legdrágább -  egybefüggő 2 óra hosszája.

Amíg a többiek a hely gazdag tequila-kínálatát fogyasztották, én sorra vettem az általam kedvelt, vagy kipróbálni kívánt ír tételeket, mint a Teeling vagy a Tyrconnell, közben élénk eszmecserét folytattam a különféle márkákról és országokról, alapanyagokról és készítési eljárásokról, különlegességekről és limitált sorozatokról. Élmény volt olyan emberekkel beszélgetni, akik nemcsak osztoztak ebben a érdeklődési körben, de alaposan - ami azt illeti, nálam mélyrehatóbban - ismerték is a piacot, a whisky-k világát, és mindezt elmondásuk szerint autodidakta módon érték el.

Különleges pillanatok is akadtak, például amikor mind a ketten virítottuk az üvegről lepattintott Monkey Shoulder kulcstartót, vagy a különleges Johnnie Walker kiadásokról szóló beszélgetés közben orrom elé raktak egy Swing kivitelt (kipróbáltam, egész jó). Imádtam tehát ezt a helyet, és ajánlom bárkinek: nem csak az általunk kedvelt gabonapárlatok, de a kínálat minden része kategóriája prémiumterméke, beszéljünk akár a vodkáról, a tequiláról vagy a ginekről.

Ez utóbbiak egy fél polcot elfoglalnak, és egy új világ ígéretét tartogatják, de az már egy másik történet...