Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Magányos Maláta

2015.okt.10.
Írta: D_Tamás komment

Whisky-vel kapcsolatos fogalmak/kifejezések

glenfiddich_distillery_dufftown.jpg

Glenfiddich Distillery, Dufftown
Colin Smith képén

Ezt a cikket az elsők között terveztem megírni, hiszen valójában oda való lenne, de valahogy mindig akad valami jobb téma, egy új whisky, helyszín, vagy valami más. Így most sokadiknak jelenik be, de ettől függetlenül úgy gondolom hasznos lehet mindannyiunk számára.

Mint minden szakmának/baráti körnek/hobbynak/stb… A whisky világának is megvannak azok a szakkifejezései, amiket leginkább csak azok értenek, akik vagy hivatásszerűen, vagy legalább is magas fokú elkötelezettséggel (hogynemondjam: fanatizmussal) foglalkoznak az adott dologgal.

Azonban úgy gondolom, hogy nekünk, amatőröknek sem árt tisztában lennünk néhány olyan fogalommal, amit a whisky-k világában használnak, már csak azért sem, mert ezek ismeretében jobb döntéseket hozhatunk mind a bárpultnál állva, mind pedig a boltok polcai előtt. Bár azt is elismerem, hogy a vakon választásnak is megvannak az előnyei.

Szóval a fentebb említett okok azok, ami miatt ez a cikk megszületett (a folytatásai pedig meg fognak születni), hiszen a blogunk célja nem csak az italok bemutatása, kritizálása, hanem a whisky kultúra megismertetése a mélyen tisztelt olvasóval. Ez pedig csak úgy tudjuk megtenni, ha egy nyelvet beszélünk!

Annyit azért még szeretnék előrebocsátani, hogy egyik fogalom kapcsán sem törekszünk tudományos igényességre, ez végül is se nem vegyészeti, se nem élelmiszertechnológiai blog. Röviden, tömören és remélhetőleg közérthetően szeretnénk felfrissíteni, vagy éppen elmélyíteni a ezzel kapcsolatos ismereteket.

Lássunk is neki:

Single malt: Olyan maláta whisky, melyben csak egyetlen lepárló whisky-ei találhatóak. Ellentétben például a blended whisky-vel.

Blended whisky: Általában maláta és más gabonawhisky-k keveréke. A végleges keverék több lepárlóüzem termékeit tartalmazza.

Vatted malt (Pure malt): Elsősorban a skóciai whisky készítésben használt fogalom. Olyan keverék whisky, amely bár több lepárlóból származó italból kevertek, de nem tartalmaz mást, mint maláta whisky-t. 2004 óta, a Scotch Whisky Associaton döntése alapján a Blended malt kifejezést használják helyette. Tipikus képviselője a Johnnie Walker Green Label

Tőzeg: A tőzeg erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. Konyhanyelven a tőzeg a lápokban elhalt növények maradéka. Ha megszárítják egészen jó tüzelőanyag. És itt el is érkeztünk a whisky készítésekor hasznos tulajdonságához. Szóval ennek a füstjével szárítják a whisky alapanyagául szolgáló malátát. A tőzeg füstjéből szabadulnak fel azok az aromák (fenolok), ami a füstösséget adja az italhoz.

PPM: Parts per million. A whisky-ben a fenoltartalom koncentrációjának mértékegysége. Magyarán ez mondja meg, hogy egy whisky mennyire lesz tőzeges, füstös, kesernyés, gyógyszeres illatú, ízű.
A PPM érték a jelentéktelen 1-2-től a kissé brutálisnak tűnő 258-ig is terjedhet, de talán lesz még erősebb is. (Octomore 6.3) Azt hiszem, erre mondják az uszodában: Mély víz, csak úszóknak!

Chill filtered/Non chill filtered: Hűtve szűrés, azaz az a folyamat, mely során a whisky-t 0° közelébe hűtik és egy finom szűrőn átszűrik. Ezzel az eljárással távolítják el az italból a desztillálás és az érlelés során belekerült alkotórészeket. Illetve ez az eljárás akadályozza meg, hogy a whisky jég hozzáadása után elhomályosodjon. Az eljárás sajnos az ízanyagok egy részét is eltávolítja ezért is készülnek Non chill filtered, azaz hűtve szűrés nélküli whisky-k is.

Malátázás: Ez az a folyamat, mely során az árpát vízbe merítik és hagyják kicsírázni. Ez alatt alakul át a gabona keményítőtartalma cukorrá. A megfelelő csírázottság elérése után a malátát füst segítségével szárítják.

Angyalok jussa: Így nevezik azt a kb. 2%-nyi whisky-t, ami az érlelési folyamat során a hordókból elpárolog. A párolgás mennyisége azonban erősen függ az érlelőhelyiségek földrajzi elhelyezkedésétől is, mint ahogyan arra a Kavalan-ról szóló cikkben is beszéltünk.

Uisge Beatha: Az élet víze. Azaz a whisky, csak éppen gaelic-ül. Azaz keltául. Ebből, mármint az usige kifejezésből eredeztetik a whisky szót. Hát, nem keveset változott az idők folyamán.

Wood finished: Így hívják a különféle hordókban tárolt (érlelt) whisky-ket. Azaz azokat, amelyeket az érlelési folyamat során az alap bourbon-ös hordóból áttöltik valamilyen más hordóba. Ezek a más hordók szintén használtak jellemzően olyanok, melyekben előzőleg különleges borokat tároltak, mint például Tokaji Aszú-t. Lásd pl.: Ben Nevis Tokaji Cask

Kezdetnek ennyi talán elég is lesz. Remélem mindannyian találtatok valami hasznosat ebben a kis szószedetben. Folytatás hamarosan.

Sláinthe!

 

Források:
http://whiskyscience.blogspot.hu/2011/02/peat.html
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/influence_of_peat.html
http://www.hetwhiskyforum.nl/viewtopic.php?t=2611
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kevert_mal%C3%A1tawhisky

Kavalan (2), a taiwani csudabalzsam

Kavalan, single malt, Taiwan

12132739_148720488812138_611849673_n.jpgForrás: Magányos Maláta Instagram

A világ legjobb whiskyje.

Mennyire magasztos, mennyire fennkölt ez a cím, mennyire sokat ígérő, mennyire hangzatos… és mennyire semmitmondó.

Tamás előző cikke részletesen tárgyalja, mit kell tudni a Kavalanról, így én inkább - mint rendesen - csak érzésekről fogok írni. Egy whiskykóstolás során vitatkoztunk össze, hogy a címszereplő ausztrál vagy kínai termék (e helyütt tekintsünk el attól, melyikünknek volt igaza kacsint kacsint), és  amíg az interneten az igazság morzsáit keresgéltük, belefutottunk a kedvenc itthoni whisky webshopunk kínálatába, tudod melyikébe, ahol két decis  kóstolót árultak az italból.  

Cinkos összenézés és néhány kurta félmondat után vérben forgó szemekkel tapadtam a Kosárbarakom gombra, azzal a lendülettel mellédobva egy Glencairn poharat is, hogy legyen miből kóstolni ezt a héthatáron túli csudát. A világra szóló hype, az egységár és az igényes tipográfiával, profin kialakított doboz nyomán Illat és ízkavalkádot, mércéket mozgató és világot rengető érzések egymásutánját vártam. (Az üveg nekem kicsit az olcsó kölniket juttatta eszembe, de másnak biztos tetszik.)

Amit kaptam, az pedig a következő:

Illat

Az első szippantásnál éreztem, hogy ez a whisky bizony jó; az alkohol nem meghatározó eleme az ital illatának, csupán nagyon finoman árnyalja annak alkotóit. Az orrod bizony igénybe lesz véve, mikor a Kavalant kóstolod: engem az elején pl. valamu fura gépolajszag csapott meg, aztán ahogy tovább küzdöttem, érkezett egy kis mézes körte, majd egy kis füstös mandula és marcipánillat. Végül amikor már kellően oxidálódott a, a Kavalan illata egy kellemes, hipnotikus füstölőhöz vált hasonlatossá, és került bele valami egzotikus csodaolaj-jelleg. Az a fajta, ami az orrodat is tisztíccsa.

Az egész olyan, mintha profin megtervezték volna.

Íz

Már biztosan vágod, hogy én erről nem sokat tudok írni, most sem fogok. A lényeg, hogy az első kortynál éreztem: ez a whisky bizony jó, de nem annyira.

Mások biztos éreztek benne sok mindent, én csak annyit, hogy valami keleti hercegnő működő jacuzzijában áztatom a nyelvem, amit nem fürdőolajjal, hanem enyhén csípős fűszerekkel illatosítottak. A méz, a méz volt talán jelen itt is. Nem rúgott, kellemesen csúszott, semmi extra.

Lecsengés

A lenyelés utáni első pillanat valami cseresznye ízű, nagyon jó szájvízre emlékeztet, kissé éles, steril ízélményt hagy a szájban: azt a fajta egészséges torokérzést, amit az ember egy gyógyító füvekből főzött mézes tea lehajtása után érez. A legvégén kaptam egy kis kásásságot is, tartalmas, krémes jelleget, mintha kicsit szűretlen lenne az ital.

Összefoglaló

Nagyon komplex whisky, oda kell rá figyelni, és ugyan nem próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy a második kóstolásra is tartogatna meglepetéseket. Érződik benne az a hangyaszorgalmú kínai törekvés, amivel minden területen és minden eszközzel be akarják hozni a lemaradást, és az otthonukat a Föld legsikeresebb országává tenni. Gondos munkával, a lehetőségeik maximális kihasználásával létrehoztak egy olyan össszetett, elgondolkodtató és sokoldalú italt, amely jogot formál bármelyik whiskyrajongó figyelmére.

De hogy a világ legjobbja lenne?

Olvassátok el Tamás kritikáját is!

Kavalan, ázsiai ízkavalkád

Kavalan, single malt, Taiwan

12106082_1495980790699230_750012548_n.jpgForrás: Magányos Maláta Instagram 

A Kavalan az a név, aminek hallatán minden single malt rajongónak kissé hevesebben kezd verni a szíve. Hiszen ez az a márkanév, aminek a termékei egyre-másra nyerik a díjakat világszerte, mint például a „Taiwan’s Kavalan Solist Vinho Barrique” kiadás, melyet 2015-ben a világ legjobb single maltjának választott a World Whiskies Award-on. Maga mögé utasítva megannyi régi, híres lepárlót a világ minden tájáról.

Így aztán érthető, hogy mi is kellő tisztelettel fogtunk a kóstoláshoz, hiszen a King Car lepárló alapválasztékába tartozó whisky sem az érdemtelenségéről híres. A termék honlapján konkrétan 10 elnyert díjat sorolnak fel, melyek többsége aranyérem, vagy egyéb első helyezés, mint például az International Spirits Challenge három egymást követő évben elnyert aranyérme.

A Taiwan-i lepárlóban 2006-ban indult el a termelés. A malátázott árpát Skóciából szerzik be. A helyi klimatikus sajátosságok is hozzáteszik a magukét ahhoz, hogy igazán érdekes whisky-k készülhessenek itt, mert ellentétben a Skót borongós, hűvös időjárással, itt az sem ritka, hogy az érlelő házakban akár 42 fokig felszökik a hőmérséklet. Ezért aztán maga az érlelési folyamat is jóval intenzívebb lehet, amit jól példáz az „angyalok jussa” is, hiszen míg a skóciai lepárlókban ez 1-2%, addig itt akár 15% is lehet.

A Kavalan-t hat különböző hordóban érlelt whisky-ből keverik, melyek között a friss bourbonos hordók ugyanúgy szerepelnek, mint spanyol vörösboros, vagy éppen a sherry-s hordók. Ez már önmagában is garantálja, hogy egy komplex, érdekes ital kerüljön a kezünk közé a kóstoláskor.

De lássuk is magát az italt, mit mi egy hűvös, őszi estén, bontottunk ki.

Megjelenés:

Elegáns. Ez volt az első szó, ami eszembe jutott a ital dobozát, üvegét kezembe véve. Bár csak egy két deciliteres, amolyan kóstoló jellegű, kiadás, amit beszereztünk, de ennél is megjelennek azok a stílusjegyek, ami a teljes méretű kiadásán. A karcsú, kifinomult üvegkialakítás, az informatív és mégis elegáns, famintás doboz mind-mind emeli az ital presztízsét.

Szín:

Bronzvörös, amolyan igazi whisky színű ital, közepesen telt színekkel.

Illat:

Nos, ez volt az a pont, ahol megértettem, hogy miért tudott ennyi díjat bezsebelni ez a párlat. Első illatolásra egészen döbbenetesen finom aromákkal találkozhatunk. Mandula, meggy, cseresznye, mangó illatok tódulnak az orrunkba, amint megközelítjük a pohárral. Gyümölcsös, édes illatú, engem a friss marcipánra emlékeztető illatorgia, melyben az alkoholt csak elfedve érezhetünk. Az illet, szerencsénkre, hosszabb levegőzés után sem változik, bár nem hiszem, hogy bárki sokáig levegőztetné, kitöltés után.

Íz:

Hm. Az első korty meglepő lehet, hiszen valami édesre számítanánk az illatok alapján, mégis egy borsos-chilis csípősség, ami elsőként robban a szájban. az édesebb, még mindig gyümölcsös, marcipános aromák, csak később kerülnek elő, ahogyan a szájban megforgatjuk a kortyot. Közepes testesség, és olajosság jellemzi még az italt, valamint a füstösség teljes hiánya.

Lecsengés:

Nagyon hosszú, percekkel az utolsó korty lenyelése után is velünk marad. Elsősorban itt is a csípős íz dominál, de a nyelvtő környékén némi kesernyés, enyhán kormos, füstös ízek is előkerülnek. édesség itt már csak nyomokban lelhető fel, inkább egyfajta sűrű, fanyar gyümölcsösség, talán savanyú szőlő íz jelenik meg.

Összefoglalva, a Kavalan egy érdekes, összetett ital, amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer, akit egy kicsit is érdekel a whisky-k világ. Arról azonban nem vagyok meggyőződve, hogy annyira jó, mint amennyire az elnyert érmek, díjak mutatják. Ezek odaítélésében talán volt némi, geopolitikai hatás is, de ezzel inkább ne is foglalkozzunk. Az ital mindenképpen kuriózum és már csak ezért is ajánlom mindenki figyelmébe.

Olvassátok el Ádám kritikáját is!

Adatok:
Név: Kavalan, single malt
Érlelési idő:
Régió: Taiwan

Forrás:
http://www.kavalanwhisky.com/en/product/index.aspx
https://www.masterofmalt.com/whiskies/king-car/kavalan-single-malt-whisky/

süti beállítások módosítása