Whisky-vel kapcsolatos fogalmak/kifejezések

glenfiddich_distillery_dufftown.jpg

Glenfiddich Distillery, Dufftown
Colin Smith képén

Ezt a cikket az elsők között terveztem megírni, hiszen valójában oda való lenne, de valahogy mindig akad valami jobb téma, egy új whisky, helyszín, vagy valami más. Így most sokadiknak jelenik be, de ettől függetlenül úgy gondolom hasznos lehet mindannyiunk számára.

Mint minden szakmának/baráti körnek/hobbynak/stb… A whisky világának is megvannak azok a szakkifejezései, amiket leginkább csak azok értenek, akik vagy hivatásszerűen, vagy legalább is magas fokú elkötelezettséggel (hogynemondjam: fanatizmussal) foglalkoznak az adott dologgal.

Azonban úgy gondolom, hogy nekünk, amatőröknek sem árt tisztában lennünk néhány olyan fogalommal, amit a whisky-k világában használnak, már csak azért sem, mert ezek ismeretében jobb döntéseket hozhatunk mind a bárpultnál állva, mind pedig a boltok polcai előtt. Bár azt is elismerem, hogy a vakon választásnak is megvannak az előnyei.

Szóval a fentebb említett okok azok, ami miatt ez a cikk megszületett (a folytatásai pedig meg fognak születni), hiszen a blogunk célja nem csak az italok bemutatása, kritizálása, hanem a whisky kultúra megismertetése a mélyen tisztelt olvasóval. Ez pedig csak úgy tudjuk megtenni, ha egy nyelvet beszélünk!

Annyit azért még szeretnék előrebocsátani, hogy egyik fogalom kapcsán sem törekszünk tudományos igényességre, ez végül is se nem vegyészeti, se nem élelmiszertechnológiai blog. Röviden, tömören és remélhetőleg közérthetően szeretnénk felfrissíteni, vagy éppen elmélyíteni a ezzel kapcsolatos ismereteket.

Lássunk is neki:

Single malt: Olyan maláta whisky, melyben csak egyetlen lepárló whisky-ei találhatóak. Ellentétben például a blended whisky-vel.

Blended whisky: Általában maláta és más gabonawhisky-k keveréke. A végleges keverék több lepárlóüzem termékeit tartalmazza.

Vatted malt (Pure malt): Elsősorban a skóciai whisky készítésben használt fogalom. Olyan keverék whisky, amely bár több lepárlóból származó italból kevertek, de nem tartalmaz mást, mint maláta whisky-t. 2004 óta, a Scotch Whisky Associaton döntése alapján a Blended malt kifejezést használják helyette. Tipikus képviselője a Johnnie Walker Green Label

Tőzeg: A tőzeg erősen nedves, víz által borított és levegőtől elzárt (anaerob) körülmények között, elhalt növények törmelékéből képződik biológiai, kémiai és fizikai folyamatok révén. Konyhanyelven a tőzeg a lápokban elhalt növények maradéka. Ha megszárítják egészen jó tüzelőanyag. És itt el is érkeztünk a whisky készítésekor hasznos tulajdonságához. Szóval ennek a füstjével szárítják a whisky alapanyagául szolgáló malátát. A tőzeg füstjéből szabadulnak fel azok az aromák (fenolok), ami a füstösséget adja az italhoz.

PPM: Parts per million. A whisky-ben a fenoltartalom koncentrációjának mértékegysége. Magyarán ez mondja meg, hogy egy whisky mennyire lesz tőzeges, füstös, kesernyés, gyógyszeres illatú, ízű.
A PPM érték a jelentéktelen 1-2-től a kissé brutálisnak tűnő 258-ig is terjedhet, de talán lesz még erősebb is. (Octomore 6.3) Azt hiszem, erre mondják az uszodában: Mély víz, csak úszóknak!

Chill filtered/Non chill filtered: Hűtve szűrés, azaz az a folyamat, mely során a whisky-t 0° közelébe hűtik és egy finom szűrőn átszűrik. Ezzel az eljárással távolítják el az italból a desztillálás és az érlelés során belekerült alkotórészeket. Illetve ez az eljárás akadályozza meg, hogy a whisky jég hozzáadása után elhomályosodjon. Az eljárás sajnos az ízanyagok egy részét is eltávolítja ezért is készülnek Non chill filtered, azaz hűtve szűrés nélküli whisky-k is.

Malátázás: Ez az a folyamat, mely során az árpát vízbe merítik és hagyják kicsírázni. Ez alatt alakul át a gabona keményítőtartalma cukorrá. A megfelelő csírázottság elérése után a malátát füst segítségével szárítják.

Angyalok jussa: Így nevezik azt a kb. 2%-nyi whisky-t, ami az érlelési folyamat során a hordókból elpárolog. A párolgás mennyisége azonban erősen függ az érlelőhelyiségek földrajzi elhelyezkedésétől is, mint ahogyan arra a Kavalan-ról szóló cikkben is beszéltünk.

Uisge Beatha: Az élet víze. Azaz a whisky, csak éppen gaelic-ül. Azaz keltául. Ebből, mármint az usige kifejezésből eredeztetik a whisky szót. Hát, nem keveset változott az idők folyamán.

Wood finished: Így hívják a különféle hordókban tárolt (érlelt) whisky-ket. Azaz azokat, amelyeket az érlelési folyamat során az alap bourbon-ös hordóból áttöltik valamilyen más hordóba. Ezek a más hordók szintén használtak jellemzően olyanok, melyekben előzőleg különleges borokat tároltak, mint például Tokaji Aszú-t. Lásd pl.: Ben Nevis Tokaji Cask

Kezdetnek ennyi talán elég is lesz. Remélem mindannyian találtatok valami hasznosat ebben a kis szószedetben. Folytatás hamarosan.

Sláinthe!

 

Források:
http://whiskyscience.blogspot.hu/2011/02/peat.html
http://www.whiskyforeveryone.com/whisky_basics/influence_of_peat.html
http://www.hetwhiskyforum.nl/viewtopic.php?t=2611
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kevert_mal%C3%A1tawhisky