Kavalan, ázsiai ízkavalkád

Kavalan, single malt, Taiwan

12106082_1495980790699230_750012548_n.jpgForrás: Magányos Maláta Instagram 

A Kavalan az a név, aminek hallatán minden single malt rajongónak kissé hevesebben kezd verni a szíve. Hiszen ez az a márkanév, aminek a termékei egyre-másra nyerik a díjakat világszerte, mint például a „Taiwan’s Kavalan Solist Vinho Barrique” kiadás, melyet 2015-ben a világ legjobb single maltjának választott a World Whiskies Award-on. Maga mögé utasítva megannyi régi, híres lepárlót a világ minden tájáról.

Így aztán érthető, hogy mi is kellő tisztelettel fogtunk a kóstoláshoz, hiszen a King Car lepárló alapválasztékába tartozó whisky sem az érdemtelenségéről híres. A termék honlapján konkrétan 10 elnyert díjat sorolnak fel, melyek többsége aranyérem, vagy egyéb első helyezés, mint például az International Spirits Challenge három egymást követő évben elnyert aranyérme.

A Taiwan-i lepárlóban 2006-ban indult el a termelés. A malátázott árpát Skóciából szerzik be. A helyi klimatikus sajátosságok is hozzáteszik a magukét ahhoz, hogy igazán érdekes whisky-k készülhessenek itt, mert ellentétben a Skót borongós, hűvös időjárással, itt az sem ritka, hogy az érlelő házakban akár 42 fokig felszökik a hőmérséklet. Ezért aztán maga az érlelési folyamat is jóval intenzívebb lehet, amit jól példáz az „angyalok jussa” is, hiszen míg a skóciai lepárlókban ez 1-2%, addig itt akár 15% is lehet.

A Kavalan-t hat különböző hordóban érlelt whisky-ből keverik, melyek között a friss bourbonos hordók ugyanúgy szerepelnek, mint spanyol vörösboros, vagy éppen a sherry-s hordók. Ez már önmagában is garantálja, hogy egy komplex, érdekes ital kerüljön a kezünk közé a kóstoláskor.

De lássuk is magát az italt, mit mi egy hűvös, őszi estén, bontottunk ki.

Megjelenés:

Elegáns. Ez volt az első szó, ami eszembe jutott a ital dobozát, üvegét kezembe véve. Bár csak egy két deciliteres, amolyan kóstoló jellegű, kiadás, amit beszereztünk, de ennél is megjelennek azok a stílusjegyek, ami a teljes méretű kiadásán. A karcsú, kifinomult üvegkialakítás, az informatív és mégis elegáns, famintás doboz mind-mind emeli az ital presztízsét.

Szín:

Bronzvörös, amolyan igazi whisky színű ital, közepesen telt színekkel.

Illat:

Nos, ez volt az a pont, ahol megértettem, hogy miért tudott ennyi díjat bezsebelni ez a párlat. Első illatolásra egészen döbbenetesen finom aromákkal találkozhatunk. Mandula, meggy, cseresznye, mangó illatok tódulnak az orrunkba, amint megközelítjük a pohárral. Gyümölcsös, édes illatú, engem a friss marcipánra emlékeztető illatorgia, melyben az alkoholt csak elfedve érezhetünk. Az illet, szerencsénkre, hosszabb levegőzés után sem változik, bár nem hiszem, hogy bárki sokáig levegőztetné, kitöltés után.

Íz:

Hm. Az első korty meglepő lehet, hiszen valami édesre számítanánk az illatok alapján, mégis egy borsos-chilis csípősség, ami elsőként robban a szájban. az édesebb, még mindig gyümölcsös, marcipános aromák, csak később kerülnek elő, ahogyan a szájban megforgatjuk a kortyot. Közepes testesség, és olajosság jellemzi még az italt, valamint a füstösség teljes hiánya.

Lecsengés:

Nagyon hosszú, percekkel az utolsó korty lenyelése után is velünk marad. Elsősorban itt is a csípős íz dominál, de a nyelvtő környékén némi kesernyés, enyhán kormos, füstös ízek is előkerülnek. édesség itt már csak nyomokban lelhető fel, inkább egyfajta sűrű, fanyar gyümölcsösség, talán savanyú szőlő íz jelenik meg.

Összefoglalva, a Kavalan egy érdekes, összetett ital, amit mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer, akit egy kicsit is érdekel a whisky-k világ. Arról azonban nem vagyok meggyőződve, hogy annyira jó, mint amennyire az elnyert érmek, díjak mutatják. Ezek odaítélésében talán volt némi, geopolitikai hatás is, de ezzel inkább ne is foglalkozzunk. Az ital mindenképpen kuriózum és már csak ezért is ajánlom mindenki figyelmébe.

Olvassátok el Ádám kritikáját is!

Adatok:
Név: Kavalan, single malt
Érlelési idő:
Régió: Taiwan

Forrás:
http://www.kavalanwhisky.com/en/product/index.aspx
https://www.masterofmalt.com/whiskies/king-car/kavalan-single-malt-whisky/