Connemara, a legskótabb Ír whiskey

Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey

connemara.jpg

Forrás: Coe Wintners

Ahogyan azt már az Írországról szóló cikkünkben is kiemeltük, a smaragd sziget nem igazán a füstös, tőzeges maltok hazája. A helyi gyártási metódusok inkább a selymesebb, lágyabb ízvilágú italoknak kedveznek, így igazi unikum, hogy jelen cikkünkben mégis egy tőzeges, füstös italt mutathatunk be nektek.

Ahogyan az már hagyomány számba megy a blog szerzőinél, ehhez a kóstoláshoz is egy véletlen vezetett. Alapvetően teljesen más whisky-t szerettünk volna kóstolni aznap este, de az itallapon meglátva néhány, addig számunkra ismeret tételt ezek mellett döntöttünk és nem is bántuk meg. Olyannyira nem, hogy nem sokkal később egy teljes üveg is elfogyasztásra került, csak hogy biztosan megismerhessük ezt az érdekes és kifejezetten finom italt.

A Connemara a Cooley lepárlóban készül. A készítéshez Skóciából és Írországból származó malátát is felhasználnak. A malátázás után, a hagyományoknak megfelelően helyi tőzeg felhasználásával szárítják az árpát, ez felelős a füstös íz kialakításáért, bár gondolom ezzel nem mondok újat semelyik olvasónknak. A cég bevallása szerint olyan whiskey-t akartak készíteni ezzel az itallal, amire a régi illegális lepárlók is méltán büszkék lennének. A lepárlás után, mint minden single maltot, ezt is régi bourbon-ös hordókban érlelik.

A bevezetés után most lássuk, hogy milyen is ez a whiskey pontosan.

Külső:

Az ital külső megjelenése tetszetős, a zömök palack pontosan akkora, hogy határozottan kitöltsön egy férfitenyeret, ezzel is jelezve, hogy itt komoly italról van szó. A doboz és a palack jellemző színe a sötét (keki) zöld ezzel is nyomatékosítva, hogy ez az ital bizony a Zöld Szigeten, Írországban készült. Ezt megerősítendően a dobozon stilizáltan feltűnnek az Ír dombok. Az alapvető információk mellett mind a dobozon, mind a dugó védőborításán találkozunk az örökkévalóságot jelképező ír (kelta) csomókkal is.

Szín:

Inkább világos aranyszín, mely engem a fiatalabb tokaji borok színeire emlékeztet.

Illat:

Az Islay whisky-kre emlékeztető füstös aromák azonnal érezhetőek, bár nem is annyira a tőzeg a meghatározó, mint inkább a fás, amolyan tábortüzes füst. Emellett nyomokban édeskés, mézes vaníliás illatok is tetten érhetőek, ezzel is jelezve, hogy füst ide, vagy oda, azért mégis csak egy Ír whiskey-ről beszélünk.

Íz:

Kissé csípős, füstös, ami mellett megjelennek a mézes, édes ízek is. Komplex és határozott íz élményt biztosít a Connemara már az első kortytól kezdve. A szakírók és kóstolók kiemelik még a gyümölcsöket és a maláta ízét is kóstoláskor ezzel is bemutatva, hogy milyen sokrétű ez a párlat.

Utóíz:

A füstös, enyhén tőzeges aromák magabiztosan töltik be az egész szánkat, minden más, mint például az újra előkerülő vanília és a mézes-tölgyes ízek, csak kiegészítő szerepet kapnak, de ezt nem is bánjuk, mert így lesz kerek egész ennek az whiskey-nek az íze.

És hogy miért a legskótabb Ír?

Nos, egyrészt a tőzeges ízek miatt, másrészt pedig azért, mert ezt az italt az Ír whiskyknél tipikusnak tekinthető háromszori lepárlás helyett mindössze kétszer párolják le, pontosan úgy, mint a Skót single maltokat.

Érdekességként megemlíthető a lepárló, némileg szokatlan kabalaállata is, ami egy barna bika, amely a lepárló melletti földeken legelészik. Állítólag ez az állat egyenes ági leszármazottja, annak a bikának, melyért a helyi legendák szerint az írek valaha véres csatát vívtak a szomszéd királysággal. A történetről itt olvashattok bővebben.

Adatok:

Név: Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey
Érlelési idő:
Régió: Írország

Források:

http://www.kilbeggandistillingcompany.com/our-brands/connemara
https://www.masterofmalt.com/whiskies/connemara-peated-whisky/

Egyéb:

Helen Arthur: Ínyencek kézikönyve, Whisky
Michael Jackson: Whisky