Whisky (és nem whiskey) kóstoló kisokos

Cikkfordítás. Forrás: Westchester Magazine, Jonathan Ortiz
A dőlt betűs betoldások a fordító megjegyzései.

whisky_tasting_3573.jpg

Forrás: Wikimedia.org

A Westchester Magazine Október 7-én, szerdán rendezi meg a “Macallan: Super Premium Whisky Tasting” című rendezvényét, melynek során az érdeklődők a Macallan legjobb whiskyjeit kóstolhatják, és megtudhatják, hogyan élvezhetik és értékelhetik ezeket a maguk teljességében. A kóstolószemináriumot Craig Bridger, a márka nagykövete vezeti majd, a kipróbálható italok pedig a Macallan 12,15 és 18 éves single malt whisky-jei, valamint ezek fine és rare cask verziói lesznek. (Megj.: felénk ugyanerre a November 7-én megrendezésre kerülő Whisky Show ad majd remek lehetőséget.)

Whiskyk. ‘E’ nélkül.

Tudniillik a “whisky” szó a skót whiskyre utal, amelyet itt az államokban Scotch-nak hívunk (megj.: a cikk amerikai folyóíratban jelent meg). A whiskey szó alatt, ha ‘e’ betűvel írjuk, amerikai - Tenessee, bourbon, rye - vagy ír párlatokat értünk. Természetesen más, japán és kanadai (vagy épp kínai) lepárlók is a “whisky” szót használják, de az egyszerűség kedvéért maradjunk most a single-malt skót whiskyknél.

Ezt a whisky-kóstoló kisokost azért állítottuk össze, hogy felkészítsük látogatóink érzékszerveit az eseményen fellelhető sokféle ital kóstolására (és, nos, gyakorlásképpen).

1. Használj megfelelő eszközöket

A whisky kóstolása során számos különféle aromával és ízzel találkozhatunk, így a megfelelő pohár kiválasztása rendkívül fontos. A tulipán-alakú és az konyakospoharak közös tulajdonsága, hogy egyrészt széles az aljuk, így a whisky illatanyagai nagyobb területen szabadulhatnak fel, másrészt szükebb a karimájuk, amely segít ezek az az illatokat a pohárban, koncentráltan tartani. Az ilyen poharak a nyelven is segítenek jobban eloszlatni az italt, lehetővé téve, hogy jobban elkülönítsük annak változatos ízeit. (Ilyenek pl. a klasszikus whiskykóstoló Glencairn poharak.)

A klasszikus, egyenes oldalú poharak a legtöbb szakértők szerint nem a legmegfelelőbbek erre a célra, nem engedik az aromákat kellőképpen felszabadulni és érvényesülni.

2. Válaszd ki az italodat

A whiskyket a lepárlási és érési folyamatok rendkívül mély, kifinomult és változatos ízélményekkel látják el, amelyek egy kezdeti, enyhe csípést követően jelentkeznek, és emiatt szükség van egy kis személyes kutatásra és próbálkozásra, hogy a saját preferenciáinknak leginkább megfelelő italokat megtaláljuk. A 12 éves Macallan Sherry Oak whiskyben például fellehető vanília, aszalt gyümölcs, némi gyömbér és egy kis faszén hatás. Más single malt whiskyk lehetnek édesek, sósak, keserűek, füstösek vagy épp gyümölcsösek-virágillatúak.

Az ital színéből annak érlelési módjára következtethetünk (pl. a bourbon hordókkal világosabb, a sherry-s hordókkal sötétebb színű ital állítható elő) de a színezett üvegek megnehezíthetik az efféle találgatásokat. (Megjegyzés: a fenitek nem minden setben igazak, a whisky színét számos más tényező is befolyásolhatja!)

3. És most lélegezz…

Most, hogy meg van a cucc, jöhetnek az élvezetek. Miután töltöttünk az italból, dönstd meg és forgasd a poharat, hogy a whisky annak minden oldalával érintkezzen. Ez megnöveli a területet, ahonnan megindulhat az ital párolgása.

Ezután “szaglászd” meg a whiskyt. Végy egy mély lélegzetet a pohárból, kb. kettő centivel az orrod alatt tartva azt, és próbáld észrevenni a benne fellelhető különféle aromákat. Érdemes egy második, sőt, harmadik szippantásnyit is várni, ugyanis a “nehezebb” illatok csak később, a pohár további forgatásával szabadulnak fel.

4. Keverés kezdőknek

Számos vita tárgya, hogy érdemes-e a single-malt whiskyhez vizet vagy jeget adni; de ezt leginkább a személyes ízlés határozza meg. Néhány csepp szobahőmérsékletű víz segíthet felszabadítani az aromákat és enyhíteni az alkohol csípését. Ami lényeges, hogy a víz-whisky arány soha ne haladja meg az 50%-ot, és ne használjunk erre a célra csapvizet; a vízben lévő ásványok torzíthatják a whisky érzetét.

Ha jéggel hűtjük a whiskyt, azzal általában elzárjuk az aromák és ízek előtt a “menkülési utat”, de ha valaki így szereti a whiskyjét, ám legyen.

Miután vízzel kevertük, érdemes újra megszagolni a whiskyt, a víz ugyanis gyakran új, addig nem érzékelt aromákat szabadít fel.

5.Élvezd!

Ahogy az első korty beburkolja a nyelvet, érezzük meg annak állagát és textúráját. orron át lélegezzünk, és még ne nyeljünk. A második korttyal együtt vegyünk némi levegőt szájon át. (Én az utolsó kortyok egyikét nyelv alá is szoktam engedni, ez bombasztikus ízhatást ad egy lágy whiskynél.)

És most nyelj.

Az első két korttyal megérezhetjük a whisky ízeinek teljes spektrumát, de az igazán mély ízek nyelés után válnak érezhetővé, amelyet szaknyelven lecsengésnek hívnak.

A whiskyknek annyiféle ízhatása, annyiféle stílusa van, hogy nem lehet csak egyféle módot meghatározni, ahogy ezt az ital élvezhető. Mint minden hobbi, itt is idő és gyakorlás kell, hogy valaki ráérezzen az egyéni ízlésére és preferenciáira.

Így reméljük, egyetértesz abban, hogy ideje elkezdeni gyakorolni. Remélhetőleg november 7-re Te is készen leszel arra, hogy befogadd és átérezd a Macallan és más whiskyk dúsgazdag ízvilágát. Jó gyakorlást!